EVALUAREA CLINICA A APEI ALCALINE IONIZATE

De  Hirokazu Tashiro, Tetsuji Hokudo, Hiromi Ono, Yoshihide Fujiyama, Tadao Baba (Spitalul National Ohkura, Departamentul de Gastroenterologie; Institutul de Cercetari Clinice, Universitatea de Stiinte Medicale Shiga, al doilea departament de Medicina Interna)

Efectul apei alcaline ionizate in probleme abdominale, a fost evaluat prin teste placebo dublu orb.  In concluzie, statusul imbunatatirilor in cazurile in care s-a folosit apa alcalina ionizata a fost mai bun decat in cazurile in care s-a folosit un grup caruia i s-a administrat efectul placebo, iar efectele sale au fost semnificativ mai bune in special in cazul simptomelor de diaree cronica si dureri abdominale generate  de indispozitie. Grupul care a consumat apa alcalina ionizata, nu a avut intreruperi in timpul testului, nu a prezentat efecte secundare grave si nici date anormale. A fost confirmat faptul ca apa alcalina ionizata este mai sigura si mai eficienta decat efectul placebo.

Sumar
Efectul apei alcaline ionizate asupra durerilor abdominale, a fost examinat clinic prin testul dublu orb, folosind apa curata ca placebo. Rata imbunatatirilor a fost mai mare pentru grupul care a baut apa alcalina ionizata decat grupul placebo si primul s-a dovedit a fi semnificativ mai eficient decat celalalt, in special in cazurile simptomelor usoare. Examinand rata de imbunatatire pentru fiecare caz de diaree cronica, constipatie si dureri abdominale, grupul care a baut apa alcalina ionizata s-a dovedit a avea mai multe imbunatatiri decat grupul placebo pentru diaree cronica si dureri abdominale. Testul a fost oprit intr-un caz de diaree cronica pentru grupul placebo deoarece problemele sau accentuat, in timp ce grupul care a baut apa alcalina ionizata nu a oprit testarea si nu au existatefectele secundare grave  sau date anormale ale testului. S-a confirmat faptul ca apa alcalina ionizata este mult mai eficienta decat apa curata impotriva diareei, durerilor abdominale si imbunatatirea statusului general (ameliorarea durerilor abdominale) si este mai sigura decat apa curata.

Introducere
De la aprobarea apei alcaline ionizate obtinuta prin electroliza,  (de catre Legea Farmaceutica din 1966) pentru efectele sale antiacide si eficacitatea impotriva tulburarilor gastrointestinale incluzand hiperchilia (cresterea secretiei gastrice), indigestia, fermentatia gastrointestinala anormala si diareea cronica, ea a fost folosita pe scara larga la  pacienti. Oricum, evaluarea medicala si stiintifica de valabilitate a acesteia, nu a fost stabilita. In studiul nostru, am examinat efectele clinice ale apei alcaline ionizate asupra tulburarilor gastrointestinale pe langa multe alte simptome. Am studiat in special siguranta si utilitatea apei alcaline ionizate  prin teste dublu oarbe, folosind apa curata ca un grup de control.

Subiectii testelor si metodele folosite

163 de pacienti (34 barbati, 129 femei, cu varsta intre 21 si 72 ani si o medie a varstei de 38.6 ani), avand indigestie, fermentatie gastrointestinala anormala (avand emisie de gaze anormala) si tulburari abdominale cauzate de scaune neregulate (diaree cronica sau constipatie), au fost testati ca subiecti cu acordul lor. Au fost efectuate teste, utilizandu-se metoda placebo dublu oarba, folosind apa alcalina ionizata si apa curata. Cate un  ionizator de apa din comert a fost instalat impreuna cu  o pompa de dozare calciu, in fiecare din casele subiectilor. Apa alcalina ionizata testata a avut un pH de 9.5 si o concentratie de calciu de 30ppm. Fiecare subiect din grupul placebo a folosit un purificator de apa care avea acelasi aspect ca si ionizatorul de apa si producea apa curata.

Echipamentul pentru testare a fost aleatoriu repartizat de catre un operator care a sigilat codul cheie si care a fost pastrat in conditii de siguranta pana la sfarsitul testelor dupa care sigiliul a fost deschis din nou.

Mostrele de apa care au fost date fiecarui pacient erau de 200 ml in fiecare dimineata, cu un total de 50OmI sau mai mult pe zi, pentru o luna. Inainte si dupa teste, sangele, urina si scaunele au fost testate si inregistrarile a fost pastrate.  Dupa teste, rezultatele au fost analizate pe baza inregistrarilor din toata perioada.

REZULTATUL TESTELOR

1. Date
Din cele persoane testate, 84 au facut parte din grupul care a baut apa alcalina ionizata si 79 din grupul placebo. Alti factori cum ar fi sexul, varsta si tulburarile bazale, nu au contribuit la diferente semnificative in privinta rezultelor.

2. Rata de imbunatatire generala

In ceea ce priveste rata globala de imbunatatire a durerilor abdominale, grupul care a baut apa alcalina ionizata, a avut 2 cazuri de imbunatatire remarcabila (2,5%), 26 de cazuri de imbunatatire acceptabila (32,1%), 36 de cazuri de ameliorare usoara (44,4%), 13 cazuri fara nici o ameliorare (16%) si 4 cazuri exacerbate (intensificate/accentuate) (4,9%), in timp ce grupul placebo a prezentat 4 cazuri de imbunatatire remarcabila (5,2%), 19 de cazuri de imbunatatire acceptabila (24,7%), 27 de cazuri de ameliorare usoara (35,1%), 25 cazuri fara nici o ameliorare (32,5%) si 2 cazuri exacerbate (intensificate/accentuate) (2,6%). Comparatia dintre grupul care a baut apa alcalina ionizata si grupul placebo, nu a evidentiat nici o diferenta semnificativa, aceasta fiind de 5 % conform testului Wilcoxon, desi grupul care baut apa alcalina ionizata s-a dovedit a fi mult mai eficace decat grupul placebo, la nivelul valorii de 0,22 p.

Examinand rata generala a imbunatatirilor cu 7,2 test (fara ajustari de continuitate), dintre grupul eficient si cel care nu a fost eficient, grupul care a baut apa alcalina ionizata a avut 64 (79%) cazuri eficiente si 17 cazuri (21%) care nu au fost eficiente, in timp ce grupul placebo a avut 50 (64,9%) cazuri eficiente, respectiv 27 (35,1%) cazuri neeficiente. Rezultatul a indicat faptul ca grupul care a baut apa alcalina ionizata a fost semnificativ mai eficace decat grupul placebo, la nivelul valorii de 0.048.

Studiind  doar  83 de cazuri de dureri abdominale usoare, rata globala de imbunatatire pentru grupul care a baut apa alcalina ionizata (45 cazuri), a fost compus din 11 cazuri (24.2%) de imbunatatire remarcabila, 22 cazuri (48.9%) de imbunatatire acceptabila,  17 cazuri (44.7%) fara nici o imbunatatire si 3 cazuri (6.7%) exacerbate, in timp ce grupul placebo (38 de cazuri), a avut 3 (7.8%), 17 (44.7%), 17 (44.7%) si 1(2.6%) cazuri din aceleasi categorii. Grupul care a baut apa alcalina ionizata a fost semnificativ mai eficient decat grupul placebo, conform comparatiei efectuate intre cele doua grupuri (valoarea p = 0.033)

3. Rata de imbunatatire prin simptom bazal

Simptomele bazale au fost impartite in diaree cronica, constipatie si dureri abdominale (dispepsie) si rata de imbunatatire generala a fost evaluata pentru fiecare dintre ele, pentru a  studia efectul apei alcaline ionizate. In caz de diaree cronica, grupul care a baut apa alcalina ionizata a avut 94.1 % de cazuri eficiente si 5.9% de cazuri care nu au fost eficiente. Grupul placebo a avut 64.7% de cazuri eficiente si 35.3% cazuri care nu au fost eficiente. Aceste rezultate indica faptul ca grupul care a baut apa alcalina ionizata s-a dovedit a fi semnificativ mai eficient decat grupul placebo. In cazuri de diaree cronica usoara, comparatia dintre grupuri a relevat faptul ca grupul care a baut apa alcalina ionizata, este mult mai eficient decat grupul placebo (p=0.015). In cazuri de constipatie, grupul care a baut apa alcalina ionizata a avut 80.5 % de cazuri eficiente si 19.5% de cazuri care nu au fost eficiente, in timp ce grupul placebo a avut 73.3 % cazuri eficiente, respectiv 26.3% cazuri care nu au fost eficiente. In ceea ce priveste durerile abdominale (dispepsia), grupul care a baut apa alcalina ionizata a avut 85.7 % de cazuri eficiente si 14.3% de cazuri care nu au fost eficiente, in timp ce grupul placebo a avut 47.1 % cazuri eficiente, respectiv 62.9% cazuri care nu au fost eficiente. Grupul care a baut apa alcalina ionizata a fost semnificativ mai eficient decat grupul placebo, (valoarea p = 0.025).

4. Siguranta

Deoarece  intr-un caz de diaree cronica din grupul placebo a fost exacerbat, testul a fost oprit. In grupul care a baut apa alcalina ionizata, nu a existat niciun asemenea caz. S-au observat 14 cazuri de simptome usor amplificate, 8 in grupul care a baut apa alcalina ionizata si 6 in grupul placebo, dintre care nici unul nu a fost grav. 31 din 163 de cazuri ( 16 din grupul care a baut apa alcalina ionizata si 15 din grupul placebo), au prezentat fluctuatii in datele de testare, desi grupul care a baut apa alcalina ionizata nu a avut nicio fluctuatie problematica, comparativ cu grupul placebo. Doua cazuri din grupul placebo si un caz din grupul care a baut apa alcalina ionizata au avut fluctuatii de date temporare.

Concluzii
Ca urmare a doua teste clinice oarbe cu apa alcalina ionizata si cu apa curata, apa alcalina ionizata s-a dovedit a fi mult mai eficienta decat apa curata impotriva diareei, durerilor abdominale (dispepsie) si rata imbunatatirii generale (reducerea durerilor abdominale). In acest fel, siguranta apei alcaline ionizate a fost confirmata clinic, ceea ce demonstreaza utilitatea sa.