TAC este tehnologia moderna de dedurizare fara sare. TAC inseamna Template Assisted Crystallization. Aceasta tehnologie, dupa studiile si declaratiile publicate de catre Universitatea de Stat Arizona, este singura care poate preveni depunerile calcaroase in proportie de 99,6%, ceea ce este o performanta incredibila. Nici dedurizatoarele clasice, cu consum de sare nu pot atinge o asemenea performanta.
Interesant la tehnologia TAC este ca:
- se poate utiliza pana la duritati mari, precum 72,8 grade germane;
- nu elimina ionii de calciu si de magneziu, ceea ce este absolut fantastic, deoarece ionizatoarele noastre au nevoie de acesti ioni pentru a oferi o apa de calitate;
- nu consuma sare si nici alte chimicale, pur si simplu functioneaza, timp de 3 ani, moment in care trebuie schimbat doar mediul filtrant;
- nu are nevoie de curent electric si mai ales nu are nevoie de scurgere la canalizare, ca in cazul dedurizatoarelor clasice, ceea ce inseamna ca poate fi instalat oriunde;
- economiile cu aceasta tehnologie sunt substantiale pentru ca cheltuiala cu sarea, cu mentenanta dedurizatorului si cu curentul electric nu mai exista.
Pe piata internationala exista mai multe branduri care vand tehnologia TAC dar din cercetarile facute pana acum, pe fisele tehnice primite de la diversi furnizori, deocamdata am identificat doar doi producatori de incredere si cu performante deosebite, inclusiv cu scrisori de recomandare din partea unor clienti mari, precum hoteluri.
Consideram ca tehnologia de dedurizare TAC ar trebui sa fie o prioritate in utilizare pentru toti, deoarece TAC este un echipament prietenos cu mediul, ecologic. Doar ganditi-va ce cantitate imensa de saramura este deversata in fiecare zi de catre dedurizatoarele clasice, saramura ce ajunge in pamant si in panza freatica!
TAC este pur si simplu tehnologia necesara pentru o apa buna dar si pentru un mediu sanatos.
Cateva aspecte despre calitatea apei tratata cu TAC:
Chiar daca il numim “dedurizator fara sare”, de fapt este mai degraba un “conditionator”. Spunem acest lucru pentru ca apa tratata cu TAC, va avea aceeasi duritate si la iesirea din echipament, numai ca:
- nu va mai crea depuneri in instalatie;
- va curata in timp depunerile din instalatie – ceea ce il recomanda si ca echipament pentru prevenirea legionella;
- depunerile albe de pe chiuveta, vesela, cada, se vor curata mult mai usor;
- apa se va simti mai “moale”;
- imediat veti observa ca veti utiliza mai putin detergent la spalarea hainelor;
- para de dus si aeratoarele de apa de la baterii se vor curata in timp de calcar.
Aceasta tehnologie aduce economii importante atat in domeniul casnic dar si in domeniul comercial (ex. hoteluri, spalatorii de haine/auto), cat si industrial.
Mai multe explicatii despre functionare si reactiile chimice ale apei tratate cu TAC, intr-un alt articol.
O întrebare totuși: dacă după TAC apa rămâne tot așa de bogată în minerale (de ex. duritate 60), ce se întâmplă cu membrana de osmoză inversă, care conform producătorilor e destinată apei cu o duritate nominală de numai 10 grade? Cum poți avea și dedurizare fără sare și filtrare cu osmoză inversă?
Buna seara,
Membrana de osmoza inversa va fi protejata pentru ca ionii de calciu si de magneziu (responsabili cu duritatea apei) sunt intr-o forma in care nu mai adera la suprafete, deci nu adera nici la suprafata membranei.
Daca mai aveti intrebari, va asteptam!
Cu respect, Echipa Qualigens.